sreda, 30. julij 2008

Mesto Ohrid

Mesto Ohrid je prvič omenjeno v grških dokumentih iz l. 353 p.n.š. z imenom "Lychnidos", v prevodu "mesto luči". V Ohrid se je preimenoval šele l. 879 n.š., najverjetneje iz fraze "vo hrid" ali "v hrib", saj je mesto obdano s hribi oz. je zraslo na njihovih pobočjih. Za časa bizanca se je mesto razvilo v pomembno kulturno in ekonomsko središče ter središče ortodoksne oz. pravoslavne veroizpovedi. Pomebna lika iz tistega časa sta Sv. Kliment in Sv. Naum, ki sta na tem področju delovala do l. 916 oz. do l. 910. Za časa življenja, l. 893, sta tu ustanovila prvo slovansko univerzo. V začetku 11. stoletja je Czar Samuil v Ohrid preselil sedež drugega makedonskega carstva, katerega ustanovitelj je bil. Obzidje njegove trdnjave se še vedno dviga nad mestom Ohrid. Ohrid je bil znan tudi kot "drugi ali evropski Jeruzalem" ali najsvetejše mesto na tem delu Evrope, saj je v 'svojih časih' v njem delovalo 366 cerkva oz. manastirov. Torej za vsak dan v letu po ena (tudi za prestopno leto). K pomebnosti mesta Ohrid priča dejstvo, da je že 28 let na seznamu UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine.


Ali Pasha-ina Džamija in 900 let stari Činar na trgu Kruševske republike.

Obzidje v osrčju katerega se skriva stari del Ohrida.



Sveta Bogorodica Perivleptos

Perivleptos je sestavljanka iz dveh grških besed in v prevodu pomeni "vidi/ščiti naokoli". Po vsej verjetnosti bi ime te cerkve lahko prevedli v "Mati Božja Najsvetejša". Pravzaprav je to ime ponovno prevzela pred nekaj leti, pred tem se je imenovala po Sv. Klimentu, čigar relikvije se nahajajo tu. Sv. Kliment je zavetnik mesta Ohrid in (zato) se ga tu velikokrat omenja. Nasproti se nahaja Galerija ikon z vstopnino okoli 0.50 EUR.



Rimski amfiteater

Rimski amfiteater je bil zgrajen pred več kot 2000 leti, vendar je bil stoletja zakopan, do začetka 20. stol., ko so ga na novo odkrili. Arheološka dela so stala do 60-ih in v 90-ih je v vsem svojem blišču ponovno zagledal luč sveta. V poletnih mesecih je eno izmed prizorišč poletnega festivala - Ohridsko leto in 3. avgusta bo od tu zvenel glas Lenny-ja Krawitz-a.


Trdnjava Czar-ja Samuil-a

Od obzidja dolgega 3 km in visokega 16m se je do današnjih dni ohranilo 18 stolpov in 4 vrata.




Sv. Kliment, Plaošnik

Tu je bila prva univerza in od tu so za časa turške okupacije prestavili relikvije Sv. Klimenta v cerkev Sv. Bogorodice Perivleptos. Rekonstrukcija je bila končana l. 2002.

Sv. Sofia

Sv. Sofia je ena izmed dveh cerkva na svetu, ki ponuja tolikšno število lepo ohranjenih fresk iz. 11.stoletja. Zaradi izredne akustike predstavlja eno izmed glavnih prizorišč poletnega festivala.


Hiša Robev oz. Narodni muzej

Trinadstropna lesena hiša je eden izmed najlepših primerkov makedonske arhitekture iz 18. stoletja. V njej, se poleg muzeja, nahaja delavnica in prodajalna ročno izdelanega papirja ter tiskanega na rekonstrukciji Gothenberg-ove lesene tiskarske stiskalnice. Drugi (od dveh) primerek te tiskarske stiskalnice se nahaja pri nas, na Blejskem gradu.

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Mhm, lepo in zanimivo ... res bo treba enkrat it dol.

storyteller pravi ...

Meeya, jst pa upam na (skorajšnjo) ponovitev. Čeprav sem se že navadila na vsakodnevno rutino v Ljubljani. Še malo, pa naju čaka drugi del dopusta.

Vidim, da me Blogger spet zaj* s samovolnjim spreminjanjem velikosti črk?! Ah ja... :/

Katja pravi ...

Ka je lepo. ::))

Kakšen je pa drug del dopusta? :D

Nihljaj pravi ...

Všečno :)

storyteller pravi ...

Katja: A ne?! Mah, bi kar požrla svoje besede (prejšnji komentar), ker ni res, da sem se že navadila... sem pa nisem... ampak nazaj bi šla pa takoj :) Drugi del dopusta me čaka v septembru, v Dalmaciji. Umes pa še kak vikend na slovenski obali in Pula.

N.: "Aha" :D

Anonimni pravi ...

Waw, fajn!

storyteller pravi ...

D., a ne? Ugotavljam, da bi bilo bolje, da končam z obujanjem spominov... po drugi strani je materiala še dosti :/

Me ne boš nič popravljala? Sem zgrešila kakšno letnico ali - huje - obdobje?! ;)

Anonimni pravi ...

Ah, dej, no, to pa ne...spomini so zato, da jih vedno znova in znova obujamo! :)

Ne, ne, poročilo je čist korektno...

Kar se letnic & ostalega tiče, pa res ne bi vedla, s temi podatki sm bl švoh..sej ves, Makedonija ni glih čist moje področje! ;)

Izgubljena. pravi ...

Bom še jaz zacvilila:)) Res lepo... Se tudi sama zelo navdušujem nad pohajanjem po in ob staroarhitekturnih skulpturah:).

storyteller pravi ...

Vađajna, če je tako, potem moram kmalu spisati še kak post, ki ti bo povšeči ;)