sreda, 7. maj 2008

"Zdrava kot dren"

Ne dolgo tega naj bi spisala motivacijsko pismo (ja, prav ste prebrali naj bi, ker ga na koncu nisem, a to je že druga zgodba), ki mi je dalo misliti. Misliti o sebi. Zamislila sem si namreč, da bi ga oblikovala v obliki seznama. Po alinejah - oziroma raje s številkami od 1 do 10 - naj bi se opisala. V tekst od 1 do 10 naj bi strnila misli, ki me opisujejo in me delajo drugačno od drugih. Saj pravim, dlje od tu nisem prišla.

A kljub vsemu, se mi zadnje dni, od časa do časa, v misli prikrade kakšna "drobtinica", ki me opisuje. Ta ali ona omembe (ne)vredna (ne)pomebnost. Še ne dolgo tega sem se pred vesoljnim stvarstvom hvalila, kako nikdar ne zbolim. Kako sem "zdrava kot dren".

Nazadnje sem bila zares bolna v 3. letniku srednje šole. Spominjam se, da sem v tistem času hodila na priprave za maturo iz angleškega jezika. Tečaj smo imeli dvakrat na teden po dve šolski uri in to ob najbolj nemogočem časovnem terminu. Ob sredah zvečer ob pol 20h (to je še šlo) in ob sobotah zjutraj ob pol 8h (jaaa, prav ste prebrali!). Tisto soboto sem stežka vstala (no, če sem iskrena, to ni bila nobena izjema) in komaj dočakala konec predavanja. Pot domov mi je delovala 2x daljša, kot ponavadi. Ko sem prišla domov sem kljub glavobolu ustrajala za mizo in delala domačo nalogo. Nakar nisem (z)mogla več. Mami sem rekla, da grem "eno rundo odspat", ker me boli glava. Ta stavek sem uporabljala dovolj pogosto, da pri mami takrat (še) nisem vzbujala sumljivih občutkov. Minila je ena ura, dve, tri... Napočil je čas kosila in jaz sem še vedno spala. Iz sanj me je predramil oči, s prošnjo, naj grem jest. Pogledal mi je v oči in rekel, da imam v vročino. Z zadnjimi močmi sem se borila in ga prepričevala v nasprotno. Ni se pustil. Termometer je pokazal 39,6°. Tako sem se tudi sama sprijaznila z dejstvom, da bom v postelji ostala še nekaj časa. Dokler ne prebolim gripo.

V zadnjem letu sem kar nekajkrat obležala za dan dva. Dovolj je bil le lekadol in "doza" spanja, da sem se napolnila z energijo in zdravjem. Vendar se mi je to dogajalo pogosteje, kot sem bila navajena. Pogosteje, kot sem pričakovala. Prvič se mi je zgodilo po treh zaporednih dneh žuranja in moj imunski sistem je klecnil. Je možno, da se moja žurerska faza počasi poslavlja? Da sem za to že prestara? Drugič se mi je zgodilo zaradi stresa. Bil je mesec september. Hodila sem v dve službi. V eni sem se uvajala in obetala se mi je redna zaposlitev. V drugi sem lovila še zadnje dni s študentsko napotnico. Mešanica pomanjkanja spanja in neredno prehranjevanje me je položila v posteljo. Tretjič sem kot "medicinska sestra" svojemu dragemu s tabletami Tamiflu v kali zatrla viruse. Vendar sem bila tudi sama precej slabotna in sem na prvi pogled tudi sama delovala bolno. A sem bila bolje "ohranjena" kot on.

Tokrat se je bolezen prikradla potuhnjeno in pred prazniki (packa!). Po službi sem se komaj privlekla do doma, skuhala kosilo (ali pa tudi ne) in odšla v posteljo spat. Po 3-4 urah sem vstala, bila pokonci 2-3 ure in zopet odšla v posteljo. Tako je bilo iz dneva v dan. V četrtek, 1. maja, sem se počutila malo bolje in zbirala moči za morje. V petek sem ugotovila, da imam toliko moči, da se odpravim ven iz stanovanja in da mi bosta sonce in svež morski zrak gotovo pomagala. Na morju se je ponovila ista zgodba. Vsak sprehod je bil zame prevelik napor. Tako sem vikend preživela na ležalniku in s knjigo v roki (v dveh dneh sem prebrala 470 strani). Včeraj me je grlo že tako bolelo, da sem komaj požirala. Po krajšem pregovarjanju z mojim sem se le odpravila k zdravniku. Diagnoza: angina. Stanje: na bolniški.

8 komentarjev:

Katja pravi ...

Oooo, zbolela? In ravno zdej, ko se končno obetajo lepši dnevi. Držim pesti, da boš kmalu zdrava! :)

Sicer sem bila pa js kot otrok tud precej bolna, neke pljučnice in to, potem pa vmes dolgo nič. Letos me pa že parkrat za kratek čas ujela bolezen, amapak ni sile. Trkam na les ... ::)))

Anonimni pravi ...

Madona,jest se pa že dva dni sprašujem če si sploh se živa...sm pričakovala kakšen popraznični post z utrinki iz morja, pa ga kr ni in ni bilo! :(

Bed, angina, zelo nerodna zadeva...

Počivaj, počivaj, počivaj...da iz te angine slučajno ne rata kšna pljučnica!

Nihljaj pravi ...

Ah, gripe, angine, viroze - moje 'dobre' znanke že od otroštva :)

Počasi bom začela verjeti, da je letošnje leto (vsaj zame) zdravstveno izredno naporno in kočljivo leto, ker sem iz meseca v mesec daleč od 'zdrava kot dren/riba' ... kar me jezi in mi daje mislit, ker mislim, da že toliko jamram, da na koncu izpadem kot napol razpadajoče in švoh bitje - nisem in nočem bit, ampak letos se res ne izbašem iz vsega tega.

Bodi srečna, da si redko gostiteljica bacilov, upam, da te tudi ti hitro zapustijo in boš spet na nogah - ampak ne prehitro, ker so lahko zahrbtni in vdarijo še drugič, to pa ni fajn :/

Anonimni pravi ...

Uf, sam jest se pa res ne spomnim Kdaj sem bla nazadnje bolna...

No, ja, z gripami, anginami in podobnimi zadevami res nimam kakšnih groznih problemov...si pa zato zadnje cajte zelo pogosto kosti lomim! Pridelala sem dva precej nerodna zloma v enem letu!

Ja, zgleda, da drži, da človek z leti postaja vedno bolj neroden, kosti pa vedno bolj krhke! :)

storyteller pravi ...

Katja, kot otrok (vrtec, začetek OŠ) sem tudi sama prebolela večino otroških bolezni, plus angine ipd. Potem sem pa res le redko zbolela, na nekaj let enkrat. Tako, da mi to moje stanje v zadnjem letu ni všeč, čeprav spet ni bilo nič hujšega. Angino se pa že preživi! :P

N., tudi sama začenjam verjet, da je nekaj z letošnjim letom "narobe". Hehe. Želim ti veliko zdravja! :)

Daira, na morje sva šla kasneje kot sva planirala, pa tudi nisva bila ravno zelo aktivna. Fotk ni, tako da ne vem o čem bi lahko pisala. Lahko se pohvalim le s tem, da sem prebrala eno precej debelo knjgo. Aja, pa Škufco sem vidla. Hehe.

Anonimni pravi ...

Jeeeeeeeeeee...
Naša Storyteller je vidla Škufco!
Bravo 1:0 za Storyteller!

P.S. Drugač pa vem, da sta šla malo kasnej na morje...si mi napisala v SMS-u, a si puzabla?!
No, sam če se prov spomnim, je v SMS-ju pisalo, da si samo nahodna, zdej pa kr angina! ;)

storyteller pravi ...

Daira, ja vidla sem ga. Najprej v času kosila (smo bili v isti restavraciji), potem pa še zvečer. Sva šla v soboto zvečer na Slovenija Open 2008: je bil voditelj.

Vem, da sem ti poslala sms :D Kdo bi si mislil, da je angina, ko pa nisem imela vročino in grlo me je skelelo le pol dneva (komaj omembe vredno). Nisem pričakovala tako diagnozo.

storyteller pravi ...

Slovenija Open 2008:
http://www.fredidance.si/index.php?lang=sl&p=sloopen&sloopen-S=novica&article=19