torek, 8. april 2008

Pandora's closet? NE, hvala!

  • Situacija 1: Pokliče prijateljica in pravi, da bo čez 15 min pri meni. Vse lepo in prav, samo še svoj stol v sobi pospravim. Na njem se že cel teden nabirajo oblačila. Zajamem kup oblek, ga zvijem v klopčič in ga vržem na dno omare. Zraven enega takšnega, ki je tam že od prejšnjega tedna. Upam samo, da bodo vrata zdržala in, da se ne odprejo ravno sredi najine debate in razkrijejo notranjost moje omare. Ta je skrbno varovana skrivnost.
  • Situacija 2: Moja omara je sicer pospravljana, vendar zjutraj, ko se mi mudi v službo/na faks, nikoli ne najdem tisto, kar iščem. Kje je tisti top, ki paše k temu kostimu? Kje je tisti pulover, ki mi prinaša srečo na izpitih?
  • Situacija 3: Zakaj moje obleke vedno delujejo nezlikane???

Če ti je katera od zgoraj naštetih situacij znana, beri naprej. Če ne, lahko ta post mirne vesti preskočiš.


Zvečer, v postelji, rada berem. Ponavadi mi uspe prebrati le list ali dva (medtem, ko moj dragi opravlja 'večerno osebno higieno'). Zadnje dni je na moji nočni mizici (predvsem zato, ker se ji izteka 'rok izposoje') na vrhu kupčka knjig Vsak dan fatalka.

Sposodila sem si jo, ker sem naivno upala, da mi bo ponudila instant recept kako postati fit oz. kako živeti bolj zdravo. Pustimo to. Včeraj sem na str. 175-176 brala o tem, "kako boste hitro našli kaj iščete" oz. pisateljica je nam bralkam zaupala skrivnost dobro pospravljene omare. Vendar mislim, da bi se česa lahko naučila pri meni. Zato sem se odločila, da svojo (skrivnost) delim z vami. Brezplačno. Nasvet dekleta dekletu. Nasvet ženske ženski.
  • o obešalnikih: ker so ženske obleke ožje čez ramena ni potrebe, da si nabavite lesene ali podložene obešalnike. Pri tem imam v mislih majice, srajce in jope. Takšni obešalniki pridejo prav za suknjiče, plašče in bunde. Vendar, če je le mogoče, imejte te obešene drugje, npr. v omari v hodniku. Za krila in hlače imejte obešalnike s 'ščipalkami'. Vendar jih za hlače uporabite le, če imate v omari toliko prostora, da jih lahko obesite po celi dolžini. Torej, da visijo od pasu navzdol. Če jih morate prepogniti (npr. ker imate v spodnjem delu omare police) ta zvrst obešalnika ni primerna, saj se vam bo v prepognjenem delu poznala 'črta'. Bolje je, da uporabite 'obešalnike za hlače', torej tiste, čez katere se hlače prepogne. Fino je, da imajo ti obešalniki tisti del, na katerem hlače 'ležijo' (katerega se hlače dotikajo... pa saj razumete, no) ovit v filc, peno ali v kak drug nedrseč material (to si lahko naredite tudi same) ali pa imajo čez gumico/elastiko, med katero potem 'potegnete' hlače (mi še sledite?!). Tako se izognete jutranjim presenečenjem, ko vas hlače, ki ste jih hotele obleči namesto na obešalniku čakajo pomečkane na dnu omare, saj so 'zlezle dol' iz obešalnika. Če imate veliko hlač in malo prostora v omari, lahko uporabite obešalnik, na katerega lahko obesite več hlač naenkrat. Vendar vam ne garantiram, da ne bodo hlače pomečkane, pa tudi (ponavadi) niso preveč priročni, ko jemlješ z njih hlače. Za tiste z nižjim pragom tolerance oz. za večne perfekcionistke priporočam obešalnike iste oblike in barve. Poceni pridete skozi z nakupom plastičnih ali - kot to izvajam jaz - pri nakupu novega oblačila prosite še za pripadajoč obešalnik. Ponekod jih ne dobite (npr. Zara), drugje vam jih dajo še nekaj zraven, če zanje prosite (npr. H&M). Jaz sem jih tam že toliko 'nafehtala', da imam samo še njihove (tako je moja omara zdaj mojemu očesu prijazna).
  • obleke razporedite skupaj po modelih in barvah. Torej najprej jih ločite na majice, srajce, jope, krila, hlače itd. Potem, znotraj vsakega modela še po barvah. Priporočam vam, da izvensezonske obleke ne hranite skupaj s sezonskimi, saj vam bodo le odvzemale prostor in delale nered. Jaz jih hranim v zgornjem delu omare, ki je za vsakdanjo uporabo tako ali tako neuporaben, saj moram, če hočem kaj vzeti ven za to uporabiti stol. Za 'skladiščenje' izvensezonskih oblekeh so primerne tudi 'škatle', ki jih lahko spravite pod posteljo. Jaz osebno jih ne maram, ker rada pod posteljo redno sesam. Primerne so tudi vakumske vreče. Z njimi vam ne bo treba skrbeti zaradi moljev. Drugače ne pozabite na zaščito proti moljem. Priporočam vam naravno sivko, ki obleke za povrh še lepo odišavi. Če v nobenem primeru izvensezonskih oblek ne morete hrani drugje, morate obleke razporediti še po debelini.
  • na police zložite majice, puloverje, oblačila za prosti čas in šport. Pa tudi pižame. Zložite jih po barvah in debelosti. Priporočam vam, da temnejše barve zložite spodaj, svetlejše zgoraj. Če jih zložite 'na ozko' pridobite nekaj dodatnega prostora v omari. Če imate majice z različnimi dolžinami rokavov, jih zložite v tri kupčke: majice z dolgimi rokavi, s 3/4 rokavi in s kratkimi rokavi. Tako se boste izognile, da bi iz omare potegnile majico prave barve, a napačne dolžine rokavov. Majice posebnih modelov, ki se preveč zmečkajo, če jih imamo zložene, raje obesite na obešalnik. Omare so ponavadi standardnih globin 60cm, kar zadostuje, da majice in puloverje zložimo v dve vrsti po globini, kar sicer zmanjšuje preglednost, vendar nam zagotavlja več prostora. Če imate omaro razdeljeno tako, da imamo v zgornjem delu obešene stavri, v spodnjem pa police, pustite prvo polico prazno. V nasprotnem primeru si boste le pomečkale tako obešene stvari, kot zložene majice.
  • predalniki: če imate predalnike, ali pa imate v sklopu omare del s predali so ti, poleg shranjevanja spodnjega perila in nogavic, primerni tudi za shranjevanje oblačil za prosti čas in šport, pižam ter dodatkov: šalov, rut, pasov, torbic ipd. Majic in puloverjev raje ne shranjujte po predalih, saj so manj pregledni od polic. Za večjo urejenost predalov si lahko omislite t.i. razdelilce, vendar naj bodo ti iz kartona ali plastike in ne iz naravnih materialov, kot je npr. juta. Določeni materiali (npr čipka) so zelo občutljivi in obstaja velika nevarnost, da si na takšnih 'razdelilcih' strgate čisto nove 'najlonke'.
  • dodaten prostor za hrambo boste dobile z uporabo škatel na dnu omare. Te so uporabne za shranjevanje dodatkov: šalov, rut, pasov, torbic. Enostavno lahko navadne kartonaste škatle oblepite z darilnim ovojnim papirjem ali še bolje, v samolepilno folijo. V skrajnem primeru - če nimate predalnikov - so takšne škatle primerne tudi za shranjevanje spodnjega perila in nogavic. Za hrambo šalov, rut in pasov je primerno tudi kaj takega ali takega.
  • majice, srajce, jope, suknjiče, plašče in bunde, ki so 'na zapenjanje' zapnimo preden jih pospravimo v omaro. Tako preprečimo, da bi se oblačila 'povesila' ali bi kako drugače pokvarile obliko oblačil. Če se oblačila zapenjajo z gumbi lahko malo "pogoljufamo" in zapnemo le vsakega drugega.
  • oblačila za posebne priložnosti oz. tista, ki jih ne nosimo prav pogosto zaščitimo pred prahom. Profesionalno lahko to storimo tako, neprofesionano pa je za to nadvse uporabna večja vrečka za smeti. Na sredino spodnjega dela vrečke odrežemo luknjico, skozi katero povlečemo 'kljuko' obešalnika. Z eno roko primemo 'kljuko' obešalnika, z drugo povlečemo vrečo čez oblačilo.
  • vsak večer (če ne storimo to že prej) zložimo/obesimo in pospravimo vsak kos oblačila, ki ga lahko ponovno oblečete. Tako preprečimo, da bi se nam oblačila 'mečkala' na stolu in vam jih ne bo treba še enkrat likati oz. jih prepogosto prati. Če mislite, da obstaja verjetnost, da se nam zvečer ne bo dalo to postoriti, jih raje pospravite takoj ko se preoblečete (čeprav je za oblačila bolje, da se malo 'preluftajo', kot da jih direkt pospravimo).

Tako. Če se boste držale teh navodil (verjemite mi, ni težko) ne boste nikdar v zagati, če vam bo kdo "brskal" po omari. Pa tudi vaša jutra bodo manj stresna. Za to se pa že splača potruditi!

17 komentarjev:

Anonimni pravi ...

No, zadevo se pa lahko reši tudi drugace...

Omisliš si fanta/moža, ki je poklicni vojak in izkoristiš njegovo poklicno deformacijo!

Pri naši bajti to zgleda tko, da moj "mož" na A4 zlaga vse...svoje stvari, moje stvari, če bi se dalo bi verjetno na A4 zložil tudi nogavice in spodne gate! No, tako in omara je enostavno vedno pospravljena...

Človek ne more verjet koliko več gre v omaro če je vse zloženo v istem formatu! Jest tud nisem verjela dokler nisem vidla!

Daleč od tega da bi bila neredoljubna, oziroma da bi bila moja omara razmetana...ampak na A4 pa res nisem nikoli zlagala! :)

storyteller pravi ...

Daira, če ne bi videla na lastne oči, ti ne bi verjela :D

Jaz tudi ne zlagam na A4, moj fomat je predvsem ožji (vsaj kar se mojih oblačil tiče). Ampak, format zadanem na max. 5 mm natančno. Če ne, zložim še enkrat. Ja, pri meni je huje kot v vojski! Hehe :)

PS: Vse ne mormo met vojakov! ;)

Anonimni pravi ...

Hehe...sej vem! Sam tiste samske z razmetanimi omarami bi pa lahko začele iskat v tej smeri! ;)

Šit...sam zdej pa že reklamo za slovensko vojsko delam! Katastrofa!

storyteller pravi ...

A pobiraš provizijo, a?! Si mi sumljiva... hmmm. Hehe :)

Shia JeZeBel pravi ...

Pospravljena omara je v mojem primeru totalni mission impossible ... Sem neštetpkrat probala in morda red na mojih policah zdrži nekaj dni, a se poruši čim se enkrat zjutraj prepozno zbudim in v paniki iščem, kaj bom oblekla za v službo :-) No ja, se pa trudim, kar tudi nekaj pomeni :-) Sicer imam sobo ponavadi tip top pospravljeno, v omari pa vlada kreativni kaos, kot mu pravim jaz ;-)

Glista Fashionista pravi ...

Jz bi si malo sposodla vojaka :D

storyteller pravi ...

Shia Jezebel, kreativni kaos je vsekakor dobrodošel, in če se pri tebi zadržuje v garderobni omari tudi prav! :)

Vsak trud je poplačan, tudi tvoj bo/je. (In vsekakor šteje ;))

Tudi sama nisem brez "greha". Včasih se mi nabere cel kup oblek za zlikat in potem se kdo napove na obisk in potem ta kup roma za zaprta vrata na dno omare! Sem se spomnila zdaj na minuli december in vse vselitvene in prednovoletne zabave in na kup oblek v omari! :D
Hehe.

storyteller pravi ...

Glista fashionista - I agree, I agree! :) Joooj, si me nasmejala zdaj! :D

Anonimni pravi ...

katerga vojaka bi si sposodle...a mojga?! :)

storyteller pravi ...

Daira, to moraš pa Glisto Fashionisto uprašat :D

Glista Fashionista pravi ...

Lahko tudi tvojga - če ga posodiš :) Ma v bistvu katergakoli, najprej da mi pride malo pospravit, pol pa da še mene reda nauči.

Hm, mogoče bi pa mogla postat vojska obvezna za punce? :D

Bonny pravi ...

"... zvrst obežalnika ..." LOL! Dobra.

Hihihi, povsod sem se našla: imam vse enake obešalnike (perfekcionizem je težak posel:P), za krila imam obešalnike s ščipalko, hlače obešam po dolžini, ločeno imam po barvah (majice sploh posebej na svojem mestu), ločujem sezonske in nesezonske 2x na leto, ločujem tudi vsakdanje obleke in obleke, ki so za na lepše:). Naj nadaljujem:)?

V glavnem, ne rabite le vojaka (da, ne bo imel preveč dela), lahko si sposodite mene ... samo tudi za prijatelje računam ... al bom pa kar kaj iz omare vzela:)!

Bonny pravi ...

OK, ST., a si opisovala mojo omaro:)? I'm shocked:)!
No, jaz edino že oblečenih oblek ne dajem nazaj v omaro, ker tam so lahko samo nenošene, oprane, po vanilji dišeče stvari. Kako mi je všeč, da lahko svoje "pospravljalne" frustracije sprostim na blogu. Na mojem bi me imeli za premaknjeno:).

storyteller pravi ...

Bonny, te bom za ušesa! Hehe.

Na mojem blogu si delaš reklamo. Ne, ne in ne... Ne pustim ti, da mi odžiraš delo! Ampak glede na stanje v drugih omarah menim, da je dela dovolj za obe. Hehe. :)

Zaradi tebe in "pogleda" v tvojo omaro bom še verjela v horoskop. Če bi vedela to lani, bi svoje sostanovalce zbirala po astrološkem znamenju. Hehe.

Kaj daješ vse enkrat nošene stvari takoj v pranje? Določenih, npr. kavbojke, res ni treba tako pogosto prat. I like the smell of vanilia! :)

Počakaj, da ti zaupam zgodbo o obešanju perila in barvno ujemajočih se 'kljukcah'. Me prav zanima tvoje mnenje. Vsi moji namreč zmajujejo z glavo (najraje bi me poslali na zdravljenje)! Hehe. :)

Bonny pravi ...

Hahaha, sem se nasmejala. Ne, nošene cunjice zložim na stol. V omaro jih ne morem dat nazaj, nimam srca.

Kljukice? LOL, ST., ja, to pa že meji na obsesijo:).

Anonimni pravi ...

Ej, Storyteller, nisi edina s tako obsesijo kar se kljukic tiče!

Ker je moje stanovanje vključno z balkonom opremljeno v mediteranskem stilu, so moje kljukice lesene...plastične se sploh nebi zlile z ambijentom! :)

Kar se pa posojanja mojega vojaka tiče...ga pa na žalost ne posojam! Sorry...! Sej vem, da ni lepo, če je človek sebičen...ampak pri tovrstnih zadevah se pa kr držim ene modrosti, ki mi jo je enkrat povedala ena stara teta: "Posoja se samo staro mačko, ker potem sama nazaj domov najde!" :)

storyteller pravi ...

Daira, pametna je ta tvoja stara teta, pametna! ;)