sreda, 16. april 2008

Moški v uniformAH

Priznam, naslov sem ukradla! Če ne bi, najbrž še dolgo (če sploh) ne bi o tem pisala. O moških v uniformah. No, tudi o ženskah v uniformah. Uniformo ne moreš kupiti. Ponjo ne moreš v H&M ali Mango, pa čeprav modni svet dostikrat črpa navdih ravno iz nje. Uniformo si "zaslužijo" le redki privilegiranci in zato je zavita v tančico skrivnosti. Ker je ne moremo imeti si jo tako zelo želimo! Pa je res temu tako?

Ženske sanjamo o tem, da bi nam gasilec pogasil goreče strastni. Ženske sanjamo o tem, da bi nas policist naučil (javnega) reda (in miru). Ženske sanjamo o tem, da bi nas pilot popeljal v višave, tja nad oblake. Ženske sanjamo o tem, da bi nam pismonoša vsak dan potrkal na srce (ups(!)) na vrata in nam dostavljal ljubezenska pisma. Ženske sanjamo o tem, da bi nam zdravnik poslušal srce brez stetoskopa. Ženske sanjamo o tem, da bi nam vojak zložil majice na A4 format in nam vcepil ljubezen do domovine. Ženskega sanjamo o tem, da bi nam bil portir dosegljiv 24h/dan le s pritiskom na zvonec.


Moški sanjajo o tem, da jim policistka pokaže "kdo je glavni". Moški sanjajo o tem, da jim šolarka naivno sledi v njihovih namenih. Moški sanjajo o tem, da jim služkinja pobriše prah iz glave (ali 2). Moški sanjajo o tem, da jim medicinska sestra dvigne pritisk. Moški sanjajo o tem, kako bi ukrotili razigrano navijačico. Moški sanjajo o tem, da bi se skupaj s stevardeso znašli na WC-ju. Moški sanjajo o tem, da bi "spreobrnili" nuno.



Zakaj pravzaprav gre? Za igro moči? Za prevlado močnejšega nad šibkejšim? So nam uniforme tako fascinantne, da smo si izmislili 'različico' za navadne smrtnike? Preobleko, v kateri smo enkrat na leto (za pusta) lahko nekdo drug. Vendar dragi moji, preobleka je le slaba kopija. In kopija ne vzbuja istih občutkov kot original. Žal. Kopija policista nam ne vzbuja občutkov strahospoštovanja. Kopiji medicinske sestre ne zaupamo svoje življenje v roke. Ob kopiji šolarke se nam lahko kaj hitro zgodi, da se vlogi zamenjata. In s kopijo pilota raje ostanem z nogami trdno na tleh. Smo zato tej naši preobleki (uniformi wanna be) dodali nov dražljaj, da nam vzbu(r)ja domišljijo? Je zato preobleki dodan pridevnik s.e.x.y? Je zato prvi komentar na moj post (ko je bil le-ta še ideja) "striptease"? Si policista predstavljamo kot striptizerja? Si medicinsko sestro predstavljamo kot igralko v filmih za odrasle? Joooj, pa sploh nisem imela namen pisati o tem!

Vrnimo se k uniformam. Tistim pravim. Večkrat v življenju sem se zalotila, da razglabljam kakšen moj ne bo. Ne bo zdravnik. Najbrž je to povezano z mojo fobijo pred belimi haljami. Tudi dežurstev in nočne izmene ne maram. Rada zaspim na njegovim prsih. Ne bo policist. Najbrž sem v mladosti pogledala preveč trilerjev in akcijskih filmov. Najbrž imam popolnoma napačno predstavo o možeh v modrem. Da ne govorim o anekdotah in vicih. Ne bo mesar. Obstaja 'mesarjeva' uniforma??? Kakorkoli že, ne bo mesar.

Tako, zdravnikov se izogibam. Policistov še bolj. Vsaj zdaj, ko sem še mladi voznik. Vojaki so se sicer (zahvaljujoč K. in njenemu S.) izkazali za miro(redo)ljubna bitja - prepozno. Piloti... Ja, pri meni so piloti tisti! Še za vsakim sem se obrnila. Pa tega drugače ne počnem. Ne obračam se na cesti. Še manj žvižgam. No, zažvižgala nisem niti za nobenim pilotom. Vendar, če bi kdaj, bi za pilotom! Je to zato, ker je moja mami pred mojim očetom hodila s pilotom? Je to zato, ker sem nekoč tudi sama spoznala (no, takrat se je še šolal za) pilota? A-a.

Tudi sama sem si želela obleči uniformo. Uniformo stevardese. Pa ne zaradi pilotov. Zato, da bi lahko nosila ozka krila do kolen. Zato, da bi lahko nosila žabe na črto. Zato, da bi za seboj lahko vlekla tisti mini kovček. Zato, ker je najboljši občutek, ko se letalo "odlepi" od tal. Obožujem vzletanja. A kaj, ko moram biti takrat pripeta na sedež. Pristajanja so manj vznemerljiva. Najbrž so le zaradi dejstva, da si prispel tja, kamor si bil namenjen. Vmes je letenje podobno vožnji z avtobusom. Neudobno ((zaenkrat) ne letim v poslovnem razredu). Ljubše bi mi bilo, da bi se med letenjem lahko sprehajala gor in dol in bi ponujala 'engatakratkega' prebledelim potnikom. Že dolgo nisem letela. Grem preverit last minute ponudbo! I wanna fly!

PS: KLIK!

21 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Jah, se nakak čutim dolžno, da prva pokomentiram tole zadevo...

V naši familiji so na prvem mestu definitivno vojaške uniforme!
Moj "mož" je vojak, moj fotr je vojak, moj dedek je bil vojak, vsi fotrovi bratranci so vojaki, moj pra dedek je bil vojak, moj pra pra dedek je bil vojak...skratka, že od leta 1600 dalje so skoraj vsi moški v naši familiji vojaki (vsaj po eden iz vsake generacije)! Lahko bi se reklo, da je naša familija prava vojašnica v malem...! Cela katastrofa! :)

Zradi vsega tega potem vedno, ko kdo omenja uniforme, najprej pomislim na tiste vojaške, ki jih gledam že celo svoje življenje...

storyteller pravi ...

Vidiš, zahvaljujoč mojemu "nakladanju" na blogu izvem še kaj novega. Jaz vem samo za S.! :) Sej pa že prej ugotovila, da si že pridno glasovala. Pohvaljena! :D

storyteller pravi ...

Očitno smo malo familijsko pogojeni ;)No, ker moji mami ni "ratalo" s pilotom, tudi meni ni. Sva pa zato obe "pristali" z gradbenikom. Hehe :)

Anonimni pravi ...

A nisi vedla...?! :)

Ma jaaaa, dej...itak me vsi zafrkavajo zarad tega! Vsi pravijo, da je ful lepo, da nadaljujem družinsko tradicijo!
Za znoret...ampak, mogoče so pa te stvari res nekako familjarno pogojene, zgleda, da ma res usoda prste vmes!

Najboljša je pa moja babica...čist je zadovoljna, ful je ponosna na S. in zdej jo mormo na vsakem družinskem srečanju poslušat kako naklada o tem, kako so vojaki fajn, kok je bi naš deda fajn k je bil v armiji, kok je moj fotr fajn...halo?! Katastrofa!

DEŽURSTVA - to je pa res prekletstvo ljudi v uniformah (no, razen poštarjev)! Moj je dežuren cca. 2x na mesec...ampak ni panike, se že uskladiva tako, da takrat ponavadi tud mene cel dan ni!
Ja, moram pa priznat, da je zvečer kr mal kriza, ko se vležes v prazno posteljo in se ne moreš se malo pocartat pred spanjem...ah, ampak sej to sta samo dve noči na mesec! Se da zdržat!

Mene bolj skrbijo misije (Afganistan, Kosovo, Bosna itd.), to pa je kriza!
Ampak glede na to, da je bil S. da zdaj že na dveh ni take panike...ni glih na prednostni listi! :)

C. pravi ...

Moški v uniformah? Absolutno no go.

storyteller pravi ...

Daira, ja, misije so k*rc :(

Carmen, pa zakaaaaj?! ;)

C. pravi ...

Zato ker ob moškem v uniformi (npr. policaj, gasilec) takoj pomislim, na tiste scene v filmih, ko so imeli kakšne čisto naoljene, nabildane, "gej look" (pa nimam nič proti gejem!) striperje kot presenečenje za r.d., in to je fuj, fuj in še enkrat fuj!

Anonimni pravi ...

No, pa na srečo niso samo taki...

Vseč mi je če so fantje lepo grajeni, sam naoljenih striperjev v uniformah, ki po možnosti še skočijo ven iz torte, pa tud jest ne maram kej preveč! :)

kaneli pravi ...

Meni se zdijo seksi karatejska kimona. Fantje zgledajo fajn, ne glede na barvo pasu. ;) Aikido ima pa sploh seksi črne hlače, ki se jim reče hakama. Ah ja... <3 :D

storyteller pravi ...

Carmen, žal je res tako, da je naša prva asociacija na moškega v uniformi tisti cenene kostum, ki ga uporablja v striptease show-ih. Žal. Tudi mene je zaneslo pri pisanju tega posta. Pa čeprav sem imela namen pisati le o tistih "ta pravih" uniformah. To je namreč čisto druga zgodbo. Ti so sexy, striperji so bljak! Amapk čist res, mi ni prebavljivo. Prej bi si ogledala ženski striptiz v živo, kot moškega! Oz. bi si ga le preko mojega trupla! ;)

Kaneli, aha, I get you! :) Čeprav pa Aikido uniforme še nisem videla. Vsaj mislim. Bo treba malo po internetu pobrskat! :)

Katja pravi ...

Men je prva asociacija na naše gasilce, ki tud v uniformah ne zgledajo dobr! ;;;)))

Ne, hec. Ni mi recimo gasilska uniforma nič fascinantnega, ker jo gledam že čist predolgo. Za ostale pa ne vem. Nobena mi ni, da bi dol padla. Mogoče policijska še najbolj. ;)

storyteller pravi ...

Vidiš Katja, gasilca sem pa pozabila v anketo dat! :) Pa sem mislila...

Anonimni pravi ...

Ma ja...sej so v bistvu vse slovenske uniforme krojene bl tko in niso glih kej preveč sexy, če smo čist odkriti!

Na primer...uniforme ameriških marincev (oprijete majčke, široke hlače) so mi recimo velik bolj sexy od slovenskih vojaških uniform al pa npr. gaslske...tiste iz ameriških nadaljevank so tud bl fejst vidt od "naših"! Pa še kej bi se našlo...

Drugač sm se pa spomnla še na ene fejst fante v uniformah...na reševalce! Njihove uniforme so mi prov kul, še posebaj tisti njihovi puloverčki! :)

Anonimni pravi ...

Babe, dež bo, mir dajte:P.

storyteller pravi ...

Daira, maš prav! Gasilci v ameriških filmih so fejst ;) Reševalci? Kakšno uniformo pa imajo?? I can't remember. (ja, enkrat sem bila deležna njihove oskrbe, ampak sem si očitno bolj zapomnila zdravnika na urgenci, pa čeprev pri meni 'bele halje' no go ;))

Bonny, kakšen dež neki :P Raje nam zaupaj svoje mnenje :D

Anonimni pravi ...

Jst sem pa vedno sanjala o peku (da bi zjutri sveže žemljice nosu za zajtrk) ... a je to tut uniforma? ;-)

Bonny pravi ...

Men so všeč klovni:).

storyteller pravi ...

Meeya, ne vem, če je uniforma. Jaz sem se isto spraševala za mesarje.

Bonny, heHEhe! :) Sem skoraj s stola padla! :D

Anonimni pravi ...

Ja, sej...reševalci so luštni samo takrat, ko jih gledaš bolj od daleč in ko je s tabo vse uredu!
Ko si enkrat v njihovi oskrbi, to ponavadi ne pomeni nič dobrega in takrat se ti po glavi motajo druge stvari...takrat ne razmišljaš kako sexy so ampak kako hitro te bodo pripeljali do urgence!

Drugač pa, ja...peki, zakon!
Jest tud naravnost obožujem topel svež kruhek! :)

Anonimni pravi ...

Men so te uniforme privlacne. Ampak ne vse (policaji mi npr. niso, isto velja za mesarje in tko:-) To navdusenje izvira popolnoma iz filmov; si predstavljam, da ce mas ful stika z uniformiranci, zadeva izgubi privlacnost, ker v uniformah vidis siroko paleto osebkov(zavaljene, rahiticne, neprivlacne...)
LP,
Nu

storyteller pravi ...

Nu, se strinjam. K tej "zaželeni" podobi veliko prispevajo tudi filmi. Pa anekdote oz. zgodbe "mita". In me se pustimo prepričat, ker dobro dene. :)