nedelja, 28. februar 2010

Vikend rojstnih dnevov

Vikend, od katerega je ostal le še nedeljski večer, je bil rojstnodnevno obarvan. V petek je praznovala bivša sošolka, s katero sva skupaj gulili klopi na FGG, dokler nisem jaz nekega predprazničnega decemberskega dne ugotovila, da teh klopi ne mislim več guliti. V soboto je praznovala moja nova znanka, s katero sva se spoznali teden dni prej, preko skupne prijateljice. Pravzaprav je njena prijateljica moja znanka, moja prijateljica je njena znanka, najini prijateljici sta pa sodelavki. In onidve sta družno ugotovili, da bi midve znali biti - v prijateljskem smislu - 'za skupaj'. Če je kdo kdaj dvomil, da ne moreš iti na 'zmenek na slepo' tudi s potencialno bodočo prijateljico (oz. prijateljem, če gre za moškega), se je pošteno zmotil. Sicer pa verjamem, da je ta del lažje razumljiv ženski populaciji. Nekako dvomim, da bi se moški na tak način med seboj spoznavali. Obema slavljenkama sem naredila unikatna kompleta nakita. Prvi je sestavljen iz uhanov in zapestnice ter je v rdeče-belih odtenkih, drugi je sestavljen iz uhanov in verižice ter je v belo-roza-rjavih odtenkih. Fotodokumentirano ni nič, tako da teh daril made by me ne morem deliti z vami. Lahko pa - in tudi bom - z vami podelim darilo, ki je bilo namenjeno zadnjemu vikendaškemu slavljencu, ki praznuje danes: mojemu očetu. Višnjevo - marcipanova pogača.

Za testo potrebujete 250g moke, 1/2 kocke kvasa (20g), 4 žličke sladkorja, 100ml mlačnega mleka, 1 jajce in 1 žlico zmehčanega masla. Za nadev potrebujete 200g surove marcipanove mase, 2 jajci, 200g polnomastne kisle smetane, 1 žlička narobane lupine nepovoskane limone, 2 žlički mandljevega likerja (če želite), 400g višenj (v tem letnem času pridejo v poštev tiste iz kompota ali zmrznjene), 2 žlici mandljev v palčkah (jaz sem uporabila madlje v lističih). Priprava: Moko presejemo v skledo, na sredino naredimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas in ga pomešamo z malo mleka, žličko sladkorja in ščepcem moke. Pokrito pustimo na toplem 15 minut vzhajati. Dodamo preostalo mleko in sladkor, jajce in maslo. Najprej s kljuko ročnega mešalnika, potem pa z rokami ugnetemo gladko testo. Gnetemo krepko, da se začnejo delati mehurčki in se testo loči od oboda. Postavimo na toplo in 30-40min počakamo, da dvojno naraste. Za nadev zrežemo marcipan na koščke in ga obdelamo z jajcema, smetano in limonino lupinico. Če želimo, prilijemo še liker. Pekač namastimo. Testo krepko pregnetemo in na pomokani deski razvaljamo v velikost pekača. Položimo v pekač in oblikujemo manjši rob. Vzhaja naj 1omin. Pečico segrejemo na 200°C (ventilatorsko na 180°C) . Višnje operemo, osušimo (jim odstranimo koščice) in jih razdelimo po testu. Prelijevo z marcipanovo mešanico in potresemo z mandlji. Kolač pečemo v pečici spodaj 30min.

p.s. Ne, moj blog ne postaja kuharski blog... tako naslednja objava vsekakor ne bo povezana s hrano!

6 komentarjev:

Anita pravi ...

A tud pr vas je februar rojstnodnevno nafilan.
Mene kavbojke že tako tiščijo. :)

Vse najboljše vsem!

Izgubljena. pravi ...

Meni je tako zanimivo tole, da se ženske lahko spoznavamo na slepo, pri moških pa to že zveni čudaško... Ah :)

k a t j a pravi ...

moj je pa naslednji vikend. ne vem, ali naj se ga veselim, ali naj se skrijem pod posteljo in se malce zjočem nad zlobno štirko, ki se bo zrinila za dvojko. ;)

storyteller pravi ...

Ah, Anita, to so se ti kavbojke skrčile ;)

Izgubljena, se strinjam in me veseli, da je tako. Rada hodim na "zmenke na slepo" ;)

Katja, zamenjaš z mano? Rade volje ti odstopim okroglo s trojko na začetku za štirico za dvojko ;)))

Teta Bina pravi ...

joj ne mi o trojki, ki se vneto približuje...24 so tako lepa leta...torta zgleda slastno

storyteller pravi ...

Pa sva res isti letnik! Samo tebe bo trojka prej dohitela ;) Okus je bil boljši od videza... samo naslednjič povečam količino marcipana :)