torek, 23. februar 2010

Jabolčni muffini s cimetom

Sestavine za 12 muffinov:

maščoba in moka za model
2 veliki jabolki
280g moke
2 kavni žlički mletega cimeta
2 kavni žlički pecilnega praška
1/2 kavne žličke sode bikarbone
sol
1 jajce
110g sladkorja
80ml olja
200g pinjenca
1/8 litrov jabolčnega soka

~ Jabolčne muffine lahko naredimo še bolj 'zimske', če 80g moke nadomestimo z enako količino mandljev, testu pa primešamo še 50g rozin, ki smo jih poprej namočili rum. ~

Danes zvečer se mi je zahotelo nekaj sladkega. In če tvoja shramba ne premoge zaloge 'sladkišev', si si primoran 'dozo sladkorja' speči sam. Te jabolčne muffine s cimetom sem enkrat poprej že pekla. Kar se zelo redko zgodi. Namreč, kar se peke tiče, sem - lahko bi temu tako rekla - v eksperimentalni fazi, tako da vsakič spečem kaj drugega. Seveda si beležim kateri recepti so me še posebej navdušili in si - v prihodnosti - zaslužijo ponovitve. Ti muffini so zelo sočni, vendar so se danes znašli v moji pečici predvsem zato, ker sem bila omejena s sestavinami, ki so mi bile na razpolago. Tako je, če peke ne planiraš v naprej in se peči spraviš ob uri, ko je najbližji sosed že zaprt. Že v prvo sem 80g moke zamenjala z enako količino mletih mandljev, vendar se takrat nisem odločila za v rum namočene rozine. Nekako mi rum ni šel skupaj s cimetom. Tokrat bi morda poskusila z rozinami, pa ni bilo ruma na zalogi. Namesto pinjenca sem obakrat uporabila kislo smetano. S cimetom pa tako ali tako vedno pretiravam. Nekje vmes, med pripravo, sem ugotovila (očitno sem pri hitrem preletavanju recepta to sestavino spregledala), da nimam jabolčnega soka, tako sem namesto 2 velikih jabolk v zmes zmešala na kocke narezana 4 mala do srednje velika jabolka. Sedaj - ob pisanju tega posta - se mi dozdeva, da sem povsem po pomoti in nezavedno zmanjšala količino sladkorja iz 110g na 80g, kar glede na uro konzumiranja niti ni napačno. Želodec se ne oglaša več, raven sladkorja v krvi se je rahlo zvišala, tako da... lahko noč. Ali pa dober tek!

3 komentarji:

Tanja pravi ...

Tole se sliši super. Tudi sama rada pečem maffine, še rajši pa jih je ;-) Doma imam knjigo o maffinih in notri je cel kup dobrih receptov. Tako kot v tvojem receptu, je kar nekaj sestavin zmerjenih v kavni žlički. Ko sem jih delala, sem se praševala katera žlička je to. Tista, ki jo imamo ponavadi doma ali tista še manjša, ki jo ponavadi dobimo v lokalu ob kavici. Kateri uporabljaš ti?

Bodi lepo, Tanja

vila lila pravi ...

vidim, da se zadnje dneve vsem peče.. :) jst bom za en cajt nehala - še tako bo verjetno pol moje čokoladne pogače romalo nekam kamor ne bi smelo.
ta vikend sem se prenažrla čokolade in sem čez njo naredila križec vsaj do velike noči. upam.
tvoji mafini pa zgledajo njamsinjam. tudi jaz obožujem cimet in z njim povsod pretiravam..

storyteller pravi ...

Tanja, jst imam kar dve knjigi z recepti za muffine. Kavna žlička je tista najmanjša, postrežena ob kavi. Jst imam doma tiste malo večje, čajne žličke, tako da uporabljam te... kar se tiče mere za pecilni prašek malo zimproviziram (že na splošno se ne držim receptov kot pijanec plota), torej je npr. 1 kavna žlička cca. polovica čajne. Kar se začimb (cimet) tiče, pa dam polni čajni in še malo čez :)

Vila Lila, jst načeloma pečem enkrat na teden :) Če se bom kdaj pritoževala nad konfekcijsko številko me spomni na ta moj stavek ;)))