nedelja, 17. januar 2010

Misija: črna, topla in zadnjica-pokrivajoča

Pred nekaj dnevi je moja TW črna bunda odšla v večna lovišča. Pet let - morda več - sva bili nerazdružljivi tam nekje od oktobra do aprila. Redko katero drugo zimsko vrhnje oblačilo si je izborilo njeno mesto. Ob posebnih priložnostih in v ne-preveč-mrzlih-dneh sem jo zamenjala s tanjšo bundico krajšega kroja ali s plaščem. Tiste dni, ko se alkohol v termometru spusti precej nizko in, ko zaradi različnih vzgibov preživim na prostem večji del dneva, takrat iz omare potegnem svoj najdražji kos oblačila, športno jakno Lowe alpine 2 v 1. Žal ta ni primerna za odhode v službo, ko spodaj oblečem hlače na rob ali krilo ter čevlje s peto. Alkohol v termometru se žal ne spusti pod 0°C le na dela-proste-dni in v tem grmu tiči zajec. Torej, moji TW črni bundi, ki ima ne vem-kolikokrat-zašite luknje v žepih, katere kovinski deli so tekom let izgubili svojo črno barvo in so zasijali v svojem srebrem sijaju, katere šivi so na dveh koncih že popustili, je pred nekaj dnevi odpovedala še zadrga. To, bi najbrž celo zamenjala, če ne bi ta moja TW črna bunda kazala še ostalih znakov staranja in dotrajanosti. Tako sem ji zaželela naj počiva v miru in se podala v lov na novo črno bundo.

Torej - IŠČE SE - bunda črne barve, ki naj bo dovolj topla za ljubljansko zimo, vendar na pogled ne preveč debela, da ne bom izgledala, kot komaj-premikajoči se-stvor, katerega roki bingljata skoraj pravokotno no trup. Naslednja željena lastnost, ki pravzaprav mutira v pogoj je, da mi pokrije vsaj zadnjico oz. še raje vidim, da mi seže do sredine stegen, sploh-krasno-bi-bilo, če bi se mi ustavila tik nad koleni. Da je estetiki mojega očesa zadoščeno mora biti krilo pokrito z vrhnjim oblačilom: od tu kriterij o dolžini. Sedaj napočijo ne-nepomembne finese. Bunda naj ne bi bila prepasana oz. kot se to rado pripeti pri bundah, z elastiko v pasu. Se mi zdi, da tak model paše le ženskam, ali bolje-rečeno-dekletom, brez oblin v spodnjem delu telesa, s konfekcijsko številko XXS. Ne bi se branila kapuce, ki je lahko snemljiva, vendar nujno(!) brez obrobe iz umetnega krzna (s pravim jih najbrž niti ne prodajajo, zato tega ne bom posebej podarjala). Tako, drugih kriterijev za IT bundo nimam (sem skromna, ne?!). Ko sem si jo vizualizirala, da jo lahko kupim na razprodajah - po (vsaj) polovični ceni - sem bila sploh z "nakupom" zadovoljna. A le v moji vizualizaciji! Zat
aknilo se je že pri prvih treh kriterijih. Torej, da bi bila dovolj topla, črne barve in da bi mi pokrila vsaj zadnjico. Karkoli bundi podobnega (torej, da ne gre za jakno iz tkanine) je bilo v dolžini moje usnjene motoristične jakne, ki se konča tam nekje, kjer se začne pas mojih kavbojk. No go! Ko sem preverjala debelino razpoložljivih bund, sem zgrožena ugotavljala, da si ne zaslužijo pridevnik "zimska". No go! Od barv mi je v spominu ostala le smaragdno zelena in barva fuksije. Priznam, všečni barvi, a ne za/na bundo/i. No go! Ne preveč pri volji, sem oko vrgla še na poudbo plaščev, ki so bili vsi po vrsti debeline mojih zimskih hlač, tako da se z estetiko le-teh niti nisem ukvarjala. Sprašujem se, kdaj za vra*a, naj človek kupuje zimska vrhnja oblačila, če ne pozimi?! Tako, sedaj si v roku meseca dni želim pomladi, da bom na dan lahko privlekla suknjič iz žameta, usnjeno jakno ter nobel punčkasto jakno iz umetnega krzna, ki se zapenja z zavezovanjem pentlje in bo tako mojih vprašanj o tem, kaj obleči čez - konec! I wish!

Kljub neuspešnemu iskanju nove bunde, je moja garderoba bogatejša za nekaj kosov, ki jih sicer ne potrebujem nujno, a so vseeno mojemu očesu prijetni ter moji denarnici prijazni. Tisti, ki se na mojem blogu potikate že dlje časa, veste, kako zelo rada nakupujem na razprodajah. Kljub vsem moji "budget fashion" finančnim ukrepom se čudim, da sem pri včerajšnjem "lovu" ulovila tudi spodnje gležnarje in uhane, pri čemer so uhani tisti-ta-dražji kos.

15 komentarjev:

Izgubljena. pravi ...

Jaz sem svoj ideal plašča iskala par sezon pa potem našla ta najbolj primernega - ampak ne na razprodajah. Na koncu mi je bilo že vseeno po kakšni ceni ga dobim.

Mogoče bi morala odpraviti samo odpraviti še kriterij razprodaj pa nakup prestaviti na november... Em, smola, ker se ti je ravno zdaj morala dokončno razparat :D

Teta Bina pravi ...

tole kar si opisala boš težko dobila na razprodajah. na lov za dobro bundo ali plašlčem je treba že septembra. Govorim iz lastnih izkušenj. Mogoče pa? Uspešen lov ti želim ;)

storyteller pravi ...

Ne, ne... saj razprodaje niso kriterij (se pa ne bi branila ;)), samo ravno zdaj se je ustvarila potreba po novi bundi. Smola, pač :/

K. pravi ...

Se strinjam...
Hudo nerodna stvar!

Jaz se tudi že dve leti ločujem od mojih najljubših črnih škorenjčkov, so že čisto zguljeni, še malo pa bo na levem podplatu zazijala ena velika luknja...pa kar ne najdem ustreznega nadomestka zanje! :(

Mi nobeni drugi niso tako všeč...

Anita pravi ...

Tudi jaz sem tako bundo iskala že par sezon. Letos semjo končno našla. Sicer je na koncu postala rjava in prepasana, je pa fest topla puhovka, skoraj mal pretopla ker 40%časa preživim v avtu, 40% pri strankah, 10% v Novi gorici na poletnih temperaturah in le 10% kje na hladnem.

Je pa Zara Woman puhovka.

storyteller pravi ...

Hja, Anita, jst jo rabim že zaradi tega, ker hodim v službo peš (ali s kolesom). Brrrr... A Zara Woman praviš, da je?! No, v Zari sem že bila in bund niso imeli... ampak da vsaj vem kam naj vržem oko septembra :)))

p.s. Mogoče popustim in je lahko prepasana, ampak črna pa mora bit! ;)

Ruth* pravi ...

Jaz sem ga našla! Christian Berg. Le da je cena nekoliko visoka ;)
SUper se počutim v njem in ni mi žal nobenega centa.

storyteller pravi ...

Christian Berg?! Se ga dobi v SLO? Še bolje, v LJ?

ajdacveti pravi ...

hvalabogu da za nasvet sprašuješ tukaj in ne po trgovinah, ker se je meni zadnjič zgodilo, da sem šla s svojim plaščkom v trgovino, kjer sem ga kupila in za mano prileti prodajalka rekoč: "gospa, gospa (dobr, že tole z gospo je mal skeri), kje ste kupl tko luštn plaščk?" :D ;)

storyteller pravi ...

Ajda, mogoče pa ta prodajlka v tej trgovini ne dela prav dolgo in so te plaščke razprodali še preden se je ona tam zaposlila?! ;)) Meni se je pa zgodilo - ko sem delala v trgovini - da je prišla stranka nazaj iz kabine s hlačami, ki se jih je namenila pomerit, da jih vrača, ker take že ima. Ko je odhajala, sem ugotovila, da jih ima na riti! :)) Temu jst pravim - svašta! :)

Ja, Ajda, kje ste kupl tko luštn plaščk? ;)

Ruth* pravi ...

Na to vprasanje nimam odgovora, ker sem ga kupila v Budimpesti, super stvarca / polnjena s perjem. Elegantna klasika. Ne prevec zavaljujoca (beri - ne izgledam kot snezeni moz)

storyteller pravi ...

Se pravi, moram v šoping v Budimpešto?! ;))

K pravi ...

da še jaz svoj piskrček pristavim... sem iskala the zimski plašč dolgo dolgo, pooovsoood (tam, kjer si ga lahko privoščim, no:). pa sem obupala, oz. sklenila, da si ga ne bom na silo kupovala. sem si pa, za rezervo in ker mi manjka črn kos zimske garderobe, na razprodaji v H&M kupila eno tako bolj športno verzijo plašča oz. elegantno verzijo bundice. je čez rit, ma ruski ovratnik, ima pas (ker jaz imam pa druge težave, da rit sicer mam pa boke, nimam pa nobenega pasu in mi je potem vse v pasu široko - zato rabim pas:) in je skratka idealen kroj plaščka, samo material je tak kot pri smučarskih bundah.

and i'm happy with it. for now. ;)

ti pa... imej odprte oči, nekje boš že naletela na tapravo bundo.

storyteller pravi ...

Katja, jst ravno takega iščem :))) Pas je zaradi mene lahko, če potem ne izgledam, kot da me je sama rit!! ;)

Oči pa imam odprte, ja :)))

a. pravi ...

srečno na lovu:)