torek, 5. januar 2010

Forward novoletnih odločitev

Redkokdaj forwardiram maile. Če že, jih zato, ker menim, da so vredni ogleda, branja, poslušanja. Nikdar jih ne pošiljam naprej zato, ker na koncu piše, da bom drugače imela sedem let nesreče ali kakšna podobna jajca (morda bi se pa vseeno lahko zamislila, joke). Ta, ki je danes priromal v moj elektronski nabiralnik že žnj-tič, mi vsakič obrazne mišice razpotegne v velik nasmeh, tudi če je za mano dan, kot je današnji (ki se je v večernih urah prelevil v krasnega). In zato sem se odločila, da ga delim z vami (ter zato, da ga ne bi že žnj-tič enim in istim ljudem poslala naprej).


1. Odvrzite vse nepomembne številke, tudi nepomembne telefonske številke, leta, težo in višino. Pred 4 leti, 5 meseci in 20 dnevi sem dan preživela v postelji. Ker sem se žrla zaradi nepomembne številke. Čez 6 mesecev in in 20 dni se ne bom pustila nepomembni številki 30.

2. Obdržite samo vesele prijatelje. Slabovoljni vas samo vlečejo navzdol (zapomnite si to, če ste slučajno vi eden izmed teh slabovoljnežev). Še naprej bom odganjala svojo slabovoljnost, tudi z vašo pomočjo. Ponavadi se ob takšnih trenutki zaprem vase, saj nočem stresati slabe volje naprej. Vendar vsi vemo, kako poseben je občutek, ko si lahko pred kom tak kot si, ki te sprejema vključno s tvojo slabovoljnostjo. In v novem letu se bom oklepala teh ljudi.

3. Učite se. Naučite se več o računalnikih, vrtnarstvu, čemerkoli. Nikoli ne pustite možgane nezaposlene. Nezaposlen um je hudičeva delavnica. A ime hudiča je Alzheimerjeva bolezen. Seznam stvari, ki bi se jih v življenju še rada lotila in naučila je dolg. Vsekakor pa letos obkljukam vsaj kakšno. Na vrhu seznama se nahaja učenje tujih jezikov (oz. bolje rečeno obnovitev jezikov, ki sem se jih tekom let učila in ki jih - z izjemo angleščine - ne uporabljam več) in šivanje.

4. Uživajte v enostavnih stvareh. Prevečkrat dopustim malim, preprostim, enostavnim stvarem, da uidejo mimo mene, ne da bi se jih zavedala, ne da bi jih v polnosti doživela. Letos jih postavim na svoje mesto, tudi tako, da si, preden zaspim, v spomin prikličem pet takšnih, ki mi je polepšalo ta dan.

5. Smejte se pogosto, dolgo in glasno. Smejte se, dokler ne ostanete brez daha. In, če imate prijatelja, ki vas spravlja v smeh, preživite z njim veliko, veliko časa. Vedno in povsod. Ohranjala bom stara prijateljstva in sklepala nova.

6. Solze se zgodijo. Žalujte in nato pojdite naprej. Edina oseba, ki je z vami celo življenje, ste vi sami. ŽIVITE dokler ste živi. Solze se rojevajo v vročici moje duše in umirajo v stiku z brezčutno okolico. Imajo svoje poslanstvo. Žalujem na svoj način in tako je prav. A grem vedno le naprej.

7. Obkrožite se s stvarmi, ki jih imate radi. Pa naj bo to družina, ljubimci, spomini, glasba, rastline, hobiji, karkoli. Moj dom, moji najbližji, moje ustvarjanje, moje branje in pisanje, moji spomini in vse, kar mi predrami duha so moja razprta jadra, ki vodijo mojo barko skozi razburkano morje vsakdanjika. Za to, si je vredno vzeti čas, saj predstavljajo moje golo preživetje.

8. Negujte svoje zdravje. Če je dobro, ga ohranite. Če je nestabilno, ga izboljšajte. Če ga ne morete izboljšati, poiščite pomoč. Drsanje je moja rekreacija, ples moja meditacija.

9. Ne hodite na silo nekam. Pojdite do trgovinskega centra, v mesto, v tujino. In ne tja, kjer se NE počutite dobro. Bolj bom zaupala svojim občutkom. In šla, ko bom morala. In ostala, ko bom tako želela.

10. Povejte ljudem, ki so vam pri srcu, da jih imate radi. Ob vsaki priložnosti. Povem, pokažem in pričakujem svoj delež. Tako, da jim dam svobodo. Na njih je, ali se bodo vrnili/vračali ali ne. Prerasla sem enosmerne poti.

18 komentarjev:

vila lila pravi ...

hmm, tega maila pa mi ni še nobeden forwardiral :) se je pa marsikje za zamislit..
tudi jaz bi rada to leto čimbolj izkoristila. počela stvari, ki si jih že dolgo potihem želim. prehodila poti, ki jih še nisem. vedno imela čas za svoje najdražje. imela čas za sebe. prebrala spet kakšno knjigo v tujem jeziku. (kar dolg seznam, če pomislim..)
ma se bom potrudila :)

Evie pravi ...

Tudi v moj mail predal še ni priromal. So pa večinoma simpl nasveti, ki pa zelo izboljšajo življenje. Super!

storyteller pravi ...

Očitno vaju moram dodat na mailing listo! :) Preproste stvari so najboljše, preverjeno in na žalost večkrat pozabljeno, a k sreči vsakič znova na novo odkrito :)))

Srečno z vajinim uresničevanjem le-teh!

Izgubljena. pravi ...

Taki življenjski nasveti. Bi prebrala tak mail, ja, v zadnjem času so se verižna pisma itak pomirila pa itak kar vsakega preberem - brihtnega ali ne :)

Teta Bina pravi ...

Ooo...tole si je pa nekam za zapisat...na hladilnik prilepit.
Sama se že dobro leto, bolj ali manj uspešno, poslužujem afirmacij Louise Hay. Na začetku mi je blo kar malo smešno. Če pa v to verjameš pa res deluje.

storyteller pravi ...

Izgubljena, jst ziher vsak dan dobim kakšnega... samo pri večini pritisnem tipko "delite". So pa kakšni, ki jih vsake toliko ponovno odprem in še enkrat preberem. Ta je kratek in jedrnat :)))

Teta Bina, jst imam knjigo od Louise Hay: Afirmacije (sem o tem že pisala), samo se mi zdi, da je najbolje, če si vsaj ustvari svoje afirmacije :)))

ajdacveti pravi ...

4. uživajte v enostavnih stvareh... z mojim malim žužkom zadnje leto vsak večer pred spanjem naštejeva vsaka 10 plusov, ki so se nama zgodili v dnevu. In tudi, če gre vse narobe in tudi če traja eno uro, jih najdeva vsaka 10. Neverjetno učinkovita terapija za pozitiven zaključek dneva. Drugače se pa spomnim, da je to pred več kot desetimi leti Oprah v enem od svojih showov omenjala.

K pravi ...

jaz novoletnih sklepov še nisem sprejela. menda sem lani sklenila, da jih za 010 ne bom delala, itak sem čisto neorganizirana in nedisciplinirana. imam pa želje, želje in plani pa niso isto, pravim jaz. :)

ti želim, da bo šlo vse po planih.

Vanja pravi ...

Kaj pa vem... nič takega česar že ne bi bila vedela. Če po praviči povem, mi gredo takile "pametsolitveni" maili rahlo na jetra.

Spela pravi ...

Jaz sem tudi take sorte, da pošljem naprej verižne maile, ki so mi všeč, ne zato, ker bi naj imela necrečo in stopila naslednji dan v drekec... :D

Tale je eden izmed boljših, fino je prebrat vsake toliko časa kakega.

Kameleonka: meni pa paše, da me vsaketoliko časa nekaj spomni na to, da se moram veselit malenkosti, da moram živet v sedanjosti ipd. Pa tudi če so to taki maili ;)

Mimogrede: poglejte si film Peaceful Warrior. Ga vsepovsod oglašujem...če mi je bil pa všeč :)

storyteller pravi ...

Ajdacveti, tvoj žužek je tvoja hčerkica?! :) Joj, kakooo lepooo! :))) Prepričana sem, da ji s tem daješ lepo popotnico za življenje... da se bo naučila ceniti malenkosti in v vsem poiskati pozitivno plat. Res sem navdušena!! :)

Katja, hjaaa - kljub naslovu (neposrečeno izbran) - to niso moji novoletni sklepi. Ti ostajajo zapisani na papirju in samo "moji" :))) Se mi pa zdi, da mi ne bo škodilo, če se bom držala tudi teh :) Želje in plani niso isto. Želje imajo potencial, da postanejo plani. Od tebe je pa odvisno... ;) Tudi tebi želim, da bi želje postale plani in da jih uresničiš! :)

Kameleonka, se zavedam, da ni nič novega... samo, kot sem že rekla, ta "pametsolitveni" mail mi je všeč, ker zadane bistvo oz. je kratke in jedrnat, pa še 'kjutiš' slikce so ob besedilu (ki jih tukaj nisem delila z vami)... ne morem, ne da bi se nasmehnila ob tem. Ko sem ga pa sem "kopipejstala" sem še dodala, kako te misli proeciram v svoje življenje. Vzeto na znanje, da ti ne pošiljam "pametsolitvenih" mailov ;)

Spela, se strinjam :)

Vanja pravi ...

O ne, lepo prosim ne mi takih reči pošiljat!

storyteller pravi ...

Saj pravim, da ne bom! :)

ajdacveti pravi ...

storyteller, jap žužek je moja hčerkica. prva. no ta druga je tud žužek, še nima pol leta ;)

storyteller pravi ...

Ajda, res lepo :) Koliko je pa stara starejša hčerkica, če smem vprašat? Ne vem, kako ob prvem pregledovanju tvojih krasnih fotk nisem "seštela" 1+ 1 ;)

ajdacveti pravi ...

Štiri in pol. Ravno prav, da te, ko prideš iz trgovine z dvema vrečkama hrane, vpraša, če si trgovino oropal ;)

Ruth* pravi ...

Učenje šele na 3. mestu?! ;)

storyteller pravi ...

Ruth*, vrstni red odločitev so sestavili pisci tega emaila, jst sem samo pripisala, kako jih mislim aplicirati v svoje življenje :)))