ponedeljek, 18. avgust 2008

Nasveti iz prve roke

Sprašujem se:
  • s čim očistiti likalnik? Na likalni površini ni vidnih madežev, vendar likalnik pri likanju pušča na oblačilih (črne) sledi. Po šivih.
  • s čim očistiti zgoraj omenjene madeže? V omari imam bele bombažne hlače ter novo belo laneno krilo s tovrstnimi madeži. Hlače so bile po tem neljubem dogodku že oprane, vendar se madež pri pranju v pralnem stroju ni "spral". Naj poiskusim z raztopino varikine? Z nanosom z vatirano palčko le po šivih?
  • s čim nad okna (stekla)? Ne poizvedujem po starodavnih čistilnih sredstvih, temveč se sprašujem ali okna (stekla) čistite s papirnatimi brisačami ali s časopisnim papirjem? Meni je ljubša prva možnost, vendar bi si rada prihranila "živčni zlom" ob odstranjevanju majhnih papirnatih svaljkov, ki se "prilepijo" na spolirana okna (stekla).
  • kako ublažiti bolečine pri depilaciji? V večini primerov jih "preživim" z nasmeškom na obrazu. Vendar je to povsem druga pesem v dnevih pred mesečnim perilom (ali z drugimi besedami: v času PMS-ja). Takrat so bolečine neznosne. Priznam, lahko bi se izognila temu mučenju in z depilacijo opravila prej, ali pa bi v teh dnevih hodila naokrog z zakritimi nogami, pa vendar? Če vzamem prej Aspirin, Naklofen ali katero drugo sredstvo proti bolečinam, bi pomagalo?

12 komentarjev:

Nihljaj pravi ...

O likanju nimam pojma, o odstranjevanju madežev tudi ne (kaj pa vanish?), steklo (ogledala) čistim kar z bombažno brisačo, se pa spomnim mame, ki je to počela s časopisnim papirjem, depilacijo v tistih dneh pa zamenjaj za britje - ne boli, a dlake rastejo kot gobe po dežju :P

K. pravi ...

Likalnik lahko očistiš s posebnim čistilom, ki je namenjeno prav za čiščenje likalnika...pojma nimam kako se mu reče, ga pa dobiš v katerikoli večji štacuni!

Tovrstni madeži grejo ponavadi najlepše dol z vanishem in podobnimi zadevami, nikar pa ne uporabljaj varikine na lanenih tkaninah, ker boš naredila samo še večji flek!

Okna: katerokoli čistilo za stekla v razpršilu + papirnate brisače = 100% sijoča stekla!

Sredstva proti bolečinam ti pri depiliranju ne bodo na žalost čisto nič pomagala, ker učinkovine v njih delujejo na popolnoma druge zadeve in sploh ne na tiste, ki ti povzročajo bolečine med puljenjem tvojih dlačic!
No, pomagal bi ti edino morfij! :)

storyteller pravi ...

N., raje hodim naokoli kot jamski človek, samo k britju se ne zatečem nikoli več :P

K., sicer ne uporabljam vanisha, ampak neko drugo sredstvo za odstranjevanje madežev. To se je do sedaj izkazalo za uspešno v boju z madeži, ampak ta madež je posebne vrste. Saj pravim, na tkanini se nič ne pozna, le šive "obarva" v črno. Grrrr...

Morfij? Ne hvala! :)

Anonimni pravi ...

Ja, ne vem...pol pa verjetno likaš s perevročim likalnikom.

Verjetno so šivi iz kšnega umetnega materjala, ki ne prenaša velikih temperatur tako dobro kot lan ali bombaž, pa si jih očitno mal zažgala!

storyteller pravi ...

Ojoj! K., a to pomeni, da teh "madežev" ne morem odstranit?! :/

Anonimni pravi ...

Ja, če si šive res skurla...potem na žalost ne bo šlo! :(

Bonny pravi ...

Prvič slišim, da se za pomivanje oken uporablja časopisni papir. In tudi svaljki se mi nikoli ne pojavijo. Očitno še nisem prestara, da bi se naučila kaj novega:). Jaz uporabljam čistilo v razpršilu in papirnate brisače.

Depilacija pa ... hmmm, jaz nimam problemov s tem. Pa če so tisti dnevi ali jih ni. Mašin'ca je zakon:)!
(Aja, nimam nasveta, to sem hotela napisat:).)

storyteller pravi ...

K., neeeeEEEEEeeee... it can't be! :/
Ma kaj so mal levi, da ti v isti kos oblačila sešijejo dva različna materiala, ki se likata na različnih temperaturah?! In kaj naj zdaj???
V jok... :S

Bonny, moja mami je vedno uporabljala časopisni papir :D V spominu sem imela, da se papirnate brisače svaljkajo (možno je, da imam prebujno domišljijo). Včeraj se to ni zgodilo! ;)

Hmmm... Ugotavljam, da imam (oz. na novo pridobivam) probleme z depilacijo v tistih dnevih. Je pa res, da sem te probleme opazila le pri depilaciji z voskom (pri kozmetičarki). Moram sprobat še mašin'co! :P

K. pravi ...

Ja, no pa sej to sploh ni tako zelo nenavadna zadeva!

Sej je skor vedno tako, da je npr. oblačilo bombažno, šivi so pa iz najlona...

A nisi še nikol zalikala šiva na kšni bombažni majčki, ali pa na kšnem kosu spodnjega perla?!

Je pa res, da se zažgan šiv na belih stvareh pozna veliko bolj kot pa na kateri drugi barvi! :(

storyteller pravi ...

K., ne, kaj takega se mi je prvič zgodilo, zato sem mislila, da so madeži. Zato ker 'pusti' barvo samo na 'odebeljenih' predelih, npr. kjer so našiti žepi ipd. Sm mislila, da zato, ker grem z likalnikom 'čez rob' (če veš kaj mislim).

Mah, sm jezna in žalostna hkrati :/

Urška pravi ...

Kako potem likat take zadeve? V omari imam čisto novo belo srajčko, ki sem jo oprala in zlikala pred prvo nošnjo. In ima tudi črn šiv! Seveda na ovratniku, kjer je najbolj vidno. :) No, pa za v bodoče: se take stvari lika pri nižji temperaturi al kako?

storyteller pravi ...

Urška S., najbrž je res bolje, da v bodoče likaš na nižji temperaturi. Jst osebno bele stvari likam le še preko drugega (mokrega) blaga.